2012. jún. 3.

Cigánykártya lapjainak jelentése: Látogatás

ciganykartya_jelentese_latogatas

A családot nem annyira a falak és az ajtó védi, hanem sokkal inkább belső összetartása, ez látszik a látogató testtartásán, egész helyzetén. Virágot nyújt át a béke és a szeretet jeléül, ám kissé megtorpant, mert a ház asszonyától még nem kapta meg a bebocsátást.
Bizonytalan a látogató helyzete, noha látszik, mindent elkövet azért, hogy szívesen fogadják: csokrot nyújt az elé lépőnek, öltözéke csinos és tiszta, haja rendezett. Mégis bizonytalanok vagyunk, vajon megfelel-e, bebocsátást nyer-e a házba? Azt is látjuk, egy pillanat műve az egész. Az asszony vagy kedvesen beinvitálja, vagy betolakodónak tekinti, ezért sarkon fordul és rácsukja az ajtót. Attól függ a látogatás kimenetele, hogy a látogató megfelel-e a család értékrendjének. A kép egésze arról tanúskodik, nemcsak a látogatón múlik, hogy bebocsátást nyer-e a házba, hogy szívesen fogadja-e a család, hanem olyan rejtett történeteken, rég eltemetett sérelmeken vagy titkos hiedelmeken, amikre csak utal a lap, és amik a ház belsejében, a család történetében, a közös emlékezés mélyén rejlenek.
A kép a szó szoros értelmében vett pillanatkép, egy ideiglenes állapot megjelenítése. Egyrészt egy döntést ábrázol, másrészt arról is szól, hogy egy rövid látogatást tesz a vendég, hiszen nincs nála poggyász, még legszemélyesebb tárgyait sem hozta, egyedül ajándékát, a csokrot. A látogató tehát csak rövid ideig, ideiglenesen, átmenetileg marad, és ezt minden módon kifejezésre is juttatja. Látogatást jelent, különösen az Utazással együttállva. Mutat még bizonytalanságot. Érzelmileg az alkalmazkodást, az elfogadás utáni vágyat, az odatartozás igényét szimbolizálja. Erotikus értelemben a szerelmi aktus bekövetkeztének bizonytalanságát jelzi.

Nincsenek megjegyzések: