2012. jún. 3.

Cigánykártya lapjainak jelentése: Házasság

ciganykartya_jelentese_hazassag

A menyasszony nyíltan, határozottan és nyugodtan áll, ruhája hagyományos, ezzel is kifejezi, hogy elfogadja a tradíciót, elfogadja asszonysorsát és elfogadja választottját, akibe ugyan belekarol, de nem támaszkodik rá. Egész lénye könnyed, laza és elfogadó. Pontosan olyan, mint a gyerekrajzok királylányai vagy menyasszonyai. Szája hangsúlyozottan piros, akárcsak fülbevalója és fejdísze, és ezzel a vér és a szüzesség színei találkoznak.
A menyasszony könnyed, tiszta és kecses, a vőlegény alakja biztonságot sugárzó, magassága ellenére is zömök, így határozottságot, erőt fejez ki. Karját úgy tartja menyasszonyának, hogy közben egyenesen áll, nem számít teherre, nem számít arra, hogy tartania kell valamit, inkább azt várja, hogy egy légiesen könnyű kéz érinti meg.
A kép egésze azt sugallja, hogy az ifjú pár önmagával van elfoglalva. Örömmel érnek egymáshoz, de támaszt még alig jelentenek egymás számára, inkább csak annak lehetőségét. Jelzi, hogy elkötelezettek a hagyomány iránt, a klasszikus menyasszony-vőlegény ruhába öltöztek, felvállalják a házassági esküt és mély elhatározásuk, hogy holtodiglan-holtomiglan összekötik sorsukat. Kivételes pillanatot élnek meg, minden figyelem rájuk irányul és maguk is tisztában vannak-e pillanat egyszeriségével és visszahozhatatlanságával.
A Házasság kártyalap jóval több, mint a házasságkötés jelképe; több mint két ember tartós és mély elkötelezettségének szimbóluma. Bármely olyan dologra, helyzetre, személyre vonatkozhat, amellyel, vagy akivel kapcsolatban elköteleződünk egy helyzet tartós fenntartására - legyen szó akár valamilyen tevékenységről (pl. munkáról), akár emberi kapcsolatokról (pl. barátságról), akár valamilyen gazdasági-pénzügyi dologról (pl. befektetésről, kölcsönről).

Nincsenek megjegyzések: